середу, 21 травня 2014 р.

Планер Mimi

Після декількох спроб побудови міні планерів з потолочної плитки, і декількох вдалих та не дуже запусків (про які розкажу іншим разом), я вирішив спробувати свої сили і зробити більш-менш серйозний планер на радіокеруванні.
Мій вибір впав на модель від голандського спортсмена під мімішною назвою - Мімі. Автор висилає креслення всім бажаючим, варто лиш попросити його через емейл. Є три варіанти збірки: суцільне бальсове крило, напів-цільне з полегшенням і повністю набірне. Я не шукаю легких шляхів, тому вирішив робити останній варіант. Для тих, хто незнайомий з даною технологією, це виглядає приблизно отак :)

Тільки в моєму випадку набагато простіше. В результаті має вийти щось отаке
Постараюсь викладати якогомога більше фотографій процесу, може комусь в пригоді стане.

Всі матеріали досить доступні, в Львові можна придбати в чудовому магазині hobbymania.com.ua.

Отже, вирішив почати з крила, оскільки це мабуть найскладніша частина. Для початку вирізав нервюри, це поперечні елементи конструкції крила які надають йому профіль. Буквально на днях підгледів технологію яка дозволяє швидко і зручно вирізати по шаблону. Називається лазерно-ацетонна :)
  1. Розкладаємо шаблони нервюр під формат бальсової заготовки, так щоб зменшити відходи і друкуємо на лазерному принтері.
  2. Перевертаєм листок друкованою стороною до бальси і закріплюємо шпильками. На наступних фото видно що шпильок потрібно більше.
  3. Берем ацетон і ватні палочки і йдем на балкон, щоб нас не вигнали з дому через запах.
  4. Далі проходимось ватною палочкою, змоченою в ацетоні по всіх лініях. Протираєм лінію з невеликим прижимом, доки вона не стане трохи розмитою. Це добре видно бо листок стає прозорим.
  5. Перевіряєм результат. Знімаєм декілька шпильок і піднімаєм листок, так щоб він не змістився, на випадок якщо доведеться повторити процес для деяких деталей.
  6. Дуже зручно на шаблоні одразу здрукувати номери нервюр, і перебити їх на затоготовку. А ще зручніше друкувати їх в дзеркальному відображенні, щоб не вийшло як в мене :)
Обрізав нервюри по шаблону, з невеликим запасом
Після цього обробив попарно наждачкою, приклеєною на лінійку, зернистістю ~240

На сьогодні все. Далі буде ще цікавіше.

Немає коментарів:

Дописати коментар